Placki z cukinii z wędzonym łososiem
Po niemałej przerwie wracam z kolejnymi przepisami, stęskniliście się?:)
Przyszła wiosna, niezależnie od tego co widzicie za oknem, na straganach można dostać już dużo więcej młodych warzyw. Ja dojrzałam cukinię i nie potrafiłam przejść obok obojętnie ;)
Tak powstały placki w nieco odchudzonej wersji z jogurtem greckim 0% i łososiem wędzonym.
Połączenie to jest niesamowite w smaku, także nie zastanawiajcie się ani chwili, po cukinię- marsz! ;)
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do miski zasypujemy solą i odstawiamy, aż puści sok. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Gdy cukinia puści sok, odciskamy nadmiar wody. Do odciśniętej cukinii dodajemy wszystkie składniki i mieszamy do powstania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku. Formujemy nieduże placki i smażymy z obu stron na rumiano na niewielkiej ilości tłuszczu.
Podajemy z jogurtem i łososiem.
Życzę smacznego! :)
Ps. Moja cukinia miała w sobie bardzo mało wody, może się zdarzyć, że będziecie musieli dodać trochę więcej mąki.
Tak powstały placki w nieco odchudzonej wersji z jogurtem greckim 0% i łososiem wędzonym.
Połączenie to jest niesamowite w smaku, także nie zastanawiajcie się ani chwili, po cukinię- marsz! ;)
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- jajko
- 3 czubate łyżki mąki
- sól, pieprz
- 100g startego sera żółtego
- czerwona cebula
- olej do smażenia
- łosoś wędzony
- jogurt naturalny
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do miski zasypujemy solą i odstawiamy, aż puści sok. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Gdy cukinia puści sok, odciskamy nadmiar wody. Do odciśniętej cukinii dodajemy wszystkie składniki i mieszamy do powstania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku. Formujemy nieduże placki i smażymy z obu stron na rumiano na niewielkiej ilości tłuszczu.
Podajemy z jogurtem i łososiem.
Życzę smacznego! :)
Ps. Moja cukinia miała w sobie bardzo mało wody, może się zdarzyć, że będziecie musieli dodać trochę więcej mąki.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń