Sałatka z boczkiem, jajkiem i szparagami
Dzisiaj u mnie wiosennie, chociaż patrząc za okno ciężko powiedzieć jaka to pora roku ;) Zapraszam na pyszną sałatkę, którą można z łatwością zapakować do pracy. Nie podaje precyzyjnych ilości składników na sałatkę, można zdecydować samemu ile czego chce się dodać ;) Ja robiłam porcje dla dwóch osób.
Składniki:
- Sałatka:
- kilka szparagów (użyłam 8 sztuk)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- ogórek zielony
- pomidorki koktajlowe
- garść porwanej sałaty lodowej lub garść miksu sałat
- kilka cienkich plasterków polędwicy w boczku (ok. 10 sztuk)- może być sam boczek
- Sos pomarańczowo-musztardowy:
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- łyżka octu winnego
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- czubata łyżeczka musztardy francuskiej
- 1/3 łyżeczki płynnego miodu
- szczypta soli i pieprzu
Szparagi gotujemy do miękkości w wysokim garnku (powinny być zanurzone całe, aż do szyszek), z dodatkiem pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Studzimy.
Plasterki boczku układamy na blasze i pieczemy aż będą chrupiące. Pomidorki kroimy na pół, ogórka w plasterki, jajka w ćwiartki, szparagi na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki mieszamy razem.
W słoiczku mieszamy składniki sosu, mieszamy do aż powstanie jednolity sos. Zalewamy sałatkę, mieszamy.
Gotowe, życzę smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz