Wytrawne gofry ze szpinakiem, szynką szwarcwaldzką i jajkiem w koszulce
Dzisiaj zapraszam na iście królewskie śniadanie ;)
Przepis wydaje się być dosyć pracochłonny, ale obiecuję Wam, że warto, wszystkie składniki łączą się w tak pyszną całość, że będziecie chętnie wracać do tego przepisu ;)
Składniki:
- Gofry (6 sztuk):
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- 2 jajka rozmiar M
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Jajko w koszulce:
- Jajko
- odrobina oleju
- sól, pieprz
- Pozostałe:
- szpinak baby
- szynka szwarcwaldzka
- pomidor
- szczypior
- Sos holenderski:
- 2 żółtka
- 50g masła
- sól, pieprz
- pół łyżki soku z cytryny
Szynkę podpiekamy w piekarniku nastawionym na 100-120 stopni na termoobiegu, będzie super chrupiąca. Możecie też pominąć pieczenie i dać taką prosto z opakowania.
Myjemy szpinak, pomidora i szczypior zostawiamy do osuszenia.
Jajko w koszulce:
W małym garnuszku zagotowujemy wodę. Jajko ostrożnie rozbijamy i wlewamy do woreczka foliowego, który wcześniej od środka smarujemy odrobiną oleju i posypujemy pieprzem. Zawiązujemy woreczek i wkładamy do wrzątku. Gotujemy ok 4-5 minut. Wyjmujemy z wody oraz z woreczka. Jajko powinno być ścięte z zewnątrz, ale płynne w środku.
Gofry:
Wszystkie składniki miksujemy razem. Pieczemy na złoty kolor w gofrownicy.
Sos holenderski:
Żółtka ubijamy na puch z sokiem z cytryny. Następnie powoli, cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczone, gorące masło. Ciągle miksujemy. Sos powinien być gęsty, błyszczący. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na gofrze układamy szpinak, plasterki pomidora, szynkę i polewamy sosem. Na wierzchu układamy jajko. Posypujemy szczypiorkiem.
Gotowe! :)
Ale smakowicie wyglądają!:) Muszę zrobić w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuń