sobota, 13 maja 2017

Wytrawne gofry ze szpinakiem, szynką szwarcwaldzką i jajkiem w koszulce

 Dzisiaj zapraszam na iście królewskie śniadanie ;) 
Przepis wydaje się być dosyć pracochłonny, ale obiecuję Wam, że warto, wszystkie składniki łączą się w tak pyszną całość, że będziecie chętnie wracać do tego przepisu ;)


Składniki:
  • Gofry (6 sztuk):
    • 1 szklanka mąki
    • 1 szklanka mleka
    • pół szklanki oleju
    • 2 jajka rozmiar M
    • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Jajko w koszulce:
    • Jajko
    • odrobina oleju
    • sól, pieprz
  • Pozostałe: 
    • szpinak baby
    • szynka szwarcwaldzka
    • pomidor 
    • szczypior
  • Sos holenderski:
    • 2 żółtka
    • 50g masła
    • sól, pieprz
    • pół łyżki soku z cytryny

Szynkę podpiekamy w piekarniku nastawionym na 100-120 stopni na termoobiegu, będzie super chrupiąca. Możecie też pominąć pieczenie i dać taką prosto z opakowania.
 Myjemy szpinak, pomidora i szczypior zostawiamy do osuszenia. 

Jajko w koszulce:
W małym garnuszku zagotowujemy wodę. Jajko ostrożnie rozbijamy i wlewamy do woreczka foliowego, który wcześniej od środka smarujemy odrobiną oleju i posypujemy pieprzem. Zawiązujemy woreczek i wkładamy do wrzątku. Gotujemy ok 4-5 minut. Wyjmujemy z wody oraz z woreczka. Jajko powinno być ścięte z zewnątrz, ale płynne w środku.

Gofry:
Wszystkie składniki miksujemy razem. Pieczemy na złoty kolor w gofrownicy.

Sos holenderski:
Żółtka ubijamy na puch z sokiem z cytryny. Następnie powoli, cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczone, gorące masło. Ciągle miksujemy. Sos powinien być gęsty, błyszczący. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na gofrze układamy szpinak, plasterki pomidora, szynkę i polewamy sosem. Na wierzchu układamy jajko. Posypujemy szczypiorkiem.
Gotowe! :)


1 komentarz:

  1. Ale smakowicie wyglądają!:) Muszę zrobić w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly