Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem
W ramach leniwego weekendu koniecznie korzystajcie z pogody, spacer, rower, bieganie- cokolwiek! Może grill?;) Ja zapraszam na słodkości. Ciasto drożdżowe zawsze robi się szybko i przyjemnie.
Najlepiej smakuje oczywiście na świeżo, zaraz po upieczeniu :)
Składniki (na 2 drożdżówki z keksówki, która mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm) :
- 550 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 100 g masła, roztopionego
- 80 g cukru pudru
- dżem- u mnie porzeczkowy
- kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki, 16 g cukru waniliowego
Drożdże mieszamy z 3-4 łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka oraz z łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie umieszczamy w misce pozostałe składniki, mieszamy.
Na koniec dodajemy drożdże i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy dżemem, zawijamy boki do środka i zwijamy w rulon.
Kruszonka- z podany składników zagniatamy ciasto.
Wkładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy mlekiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy w 190 stopniach przez 20-25minut.
Smacznego! :)
Przepis pochodzi z bloga poprostupycha.com.pl
Komentarze
Prześlij komentarz