Biszkopt z budyniem i truskawkami
Potrzebujecie szybkiego i pysznego ciasta na weekend? Dobrze trafiliście! To jedno z moich ulubionych ciast na takie ciepłe dni. Jest lekkie i ma w sobie moje ulubione owoce ;) Lato to piękny czas, nacieszmy się sezonowymi pysznościami! ;)
Składniki:
- Biszkopt:
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- Dodatkowo:
- truskawki około 250g-300g
- galaretka truskawkowa
- budyń waniliowy lub śmietankowy
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę i żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
Formę o średnicy 24cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy ciasto i pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Zdejmujemy z gazu, czekamy, aż odrobinę wystygnie. Na biszkopt wykładamy jeszcze ciepły budyń, ale nie gorący.
Następnie na warstwie budyniowej układamy pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy.
I gotowe! ;)
Możecie cieszyć się pysznym ciasteczkiem do popołudniowej kawki :)
Życzę smacznego :))
Komentarze
Prześlij komentarz