poniedziałek, 10 lipca 2017

Dżem morelowy z lawendą

 Piękny, słoneczny kolor i niepowtarzalny smak...
Zapraszam na dżem, który warto mieć w swojej spiżarni na chłodniejsze dni ;)
Jest bardzo łatwy wykonaniu, wystarczy tylko trochę cierpliwości... ;)

Składniki:
  • 3kg moreli
  • 1kg cukru
  • sok z jednej dużej cytryny
  • 1/2-3/4 łyżeczki kwiatów lawendy 
Z podanych składników powstanie około 1800-2000ml dżemu

Morele myjemy i wyjmujemy pestki, przekładamy do garnka z grubym dnem, podlewamy odrobiną wody, dodajemy sok z cytryny i smażymy, na bardzo małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Pamiętajcie o regularnym mieszaniu! :)
Po około 40 minutach dodajemy cukier, smażymy, aż dżem będzie gęsty, mieszając od czasu do czasu. Uważajcie, bo dżem lubi się przypalać. Na koniec dodajemy lawendę.

Gdy nie macie czasu, żeby przygotować dżem jednego dnia, smażenie owoców możecie rozłożyć na 2-3 tury.

Jeśli chcecie sprawdzić jaką gęstość będzie miał Wasz dżem po wystudzeniu, wyłóżcie jedną łyżkę dżemu na talerzyk i wstawcie do lodówki.


Do suchych, wyparzonych słoików nakładamy gorący dżem i zakręcamy.

Pasteryzacja:

Na dno dużego garnka wkładamy bawełnianą ściereczkę, wlewamy wodę, tak aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Słoiki gotujemy 20minut. Wyjmujemy i stawiamy do góry dnem na około 10-20 minut.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Życzę smacznego! :) 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly