niedziela, 2 lipca 2017

Faszerowane bataty- Lunchbox #4


Dziś mam dla Was pomysł na lunchboxa na ciepło, będzie idealny, jeśli macie możliwość podgrzać go, chociażby w mikrofali. 
Moje ulubione słodko-słone połączenie smaków :)

Składniki:
  • 2 bataty
  • biała część małego pora
  • 1/4 żółtej papryki
  • 1/4 białej papryki
  • ser pleśniowy typu blue
  • olej
  • rozmaryn
Słodkie ziemniaki szorujemy dokładnie i kroimy na połówki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy olejem i posypujemy rozmarynem. Pieczemy w 180 stopniach, aż będą miękkie (sprawdzamy widelcem). U mnie trwało to około 30-40 minut.

Pora kroimy w plasterki, papryki w kostkę. Wszystko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. 
Bataty wydrążamy. To co uda nam się wydrążyć mieszamy razem z porem i papryką.
Tak powstały farsz nakładamy do naszych ziemniaczanych łódeczek. 
Na wierzch każdej układamy plasterek sera. Zapiekamy, aż ser się rozpuści.
Gotowe! :)

1 komentarz:

  1. Jaka ciekawa kompozycja :) Uwielbiam bataty!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly