niedziela, 6 sierpnia 2017

Jajka zapiekane z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami


W niedzielę można się porozpieszczać.... :) 
Chciałabym Wam zaproponować bardzo proste, ale efektowne danie- takie małe muffinki śniadaniowe ;)
Można podać je z sosem holenderskim- jest to aksamitny sos, o łagodnym smaku, który wspaniale komponuje się z jajkami. Polecam! :)

Składniki:
  • Muffinki:
    • 3 plasterki szynki parmeńskiej
    • 3 suszone pomidory
    • 3 jajka
    • pieprz
  • Sos holenderski: 
    • 1 żółtko
    • szczypta soli
    • 25g masła
    • odrobina soku z cytryny lub limonki
    • pieprz
  •  Dodatki:
    • szczypior
    • świeży szpinak lub sałata      

Muffiny:
 Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Każdą foremkę na muffiny wykładamy plasterkiem szynki, wrzucamy po jednym, pokrojonym w kosteczkę suszonym pomidorze i wbijamy po jednym jajku. Wierzch posypujemy odrobiną pieprzu. 
Pieczemy 15-16 minut, jeśli chcemy mieć ścięte żółtko, 13-14 minut jeśli bardziej płynne.

Sos holenderski:
 Żółtko ubijamy ze szczyptą soli dotąd, aż jego kolor zrobi się znacznie jaśniejszy. Nie będzie białe, ale jaśniutko żółte. Dodajemy roztopione, gorące masło. Ubijamy. Doprawiamy sokiem z cytryny lub limonki i pieprzem.

Muffinki podajemy z sosem (lub bez) oraz ulubionymi dodatkami.

Życzę smacznego! :)


Przygotowując swoje śniadanie korzystałam ze strony www.kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly