Jajka zapiekane z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami
W niedzielę można się porozpieszczać.... :)
Chciałabym Wam zaproponować bardzo proste, ale efektowne danie- takie małe muffinki śniadaniowe ;)
Można podać je z sosem holenderskim- jest to aksamitny sos, o łagodnym smaku, który wspaniale komponuje się z jajkami. Polecam! :)
Składniki:
- Muffinki:
- 3 plasterki szynki parmeńskiej
- 3 suszone pomidory
- 3 jajka
- pieprz
- Sos holenderski:
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 25g masła
- odrobina soku z cytryny lub limonki
- pieprz
- Dodatki:
- szczypior
- świeży szpinak lub sałata
Muffiny:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Każdą foremkę na muffiny wykładamy plasterkiem szynki, wrzucamy po jednym, pokrojonym w kosteczkę suszonym pomidorze i wbijamy po jednym jajku. Wierzch posypujemy odrobiną pieprzu.
Pieczemy 15-16 minut, jeśli chcemy mieć ścięte żółtko, 13-14 minut jeśli bardziej płynne.
Sos holenderski:
Żółtko ubijamy ze szczyptą soli dotąd, aż jego kolor zrobi się znacznie jaśniejszy. Nie będzie białe, ale jaśniutko żółte. Dodajemy roztopione, gorące masło. Ubijamy. Doprawiamy sokiem z cytryny lub limonki i pieprzem.
Muffinki podajemy z sosem (lub bez) oraz ulubionymi dodatkami.
Życzę smacznego! :)
Przygotowując swoje śniadanie korzystałam ze strony www.kwestiasmaku.com
Komentarze
Prześlij komentarz