Sałatka z pieczonym burakiem, roszponką i serem pleśniowym
Po niemałej przerwie wracam :)
Mój październik obfitował w mnóstwo pozytywnych emocji i nowych smaków. Powoli wracam do rzeczywistości, chociaż nie jest to łatwe i przyjemne.
Wiem, że dzisiaj powinnam dzielić się przepisem na rogale świętomarcińskie, ale rozleniwiłam się w trakcie swojego urlopu, więc będzie coś prostego ;)
Jedna z moich ulubionych sałatek, która łączy słodko-słone smaki.
Szybka do przygotowania, jeśli ma się wcześniej upieczone buraki.
Już nie czuję, że rymuje... :D
Polecam! ;)
Składniki:
- roszponka około 1 garść
- 2-3 sztuki średnich buraków
- ser pleśniowy z niebieską pleśnią
- jabłko
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego lub z czerwonego wina
- pół łyżeczki miodu
- sól, pieprz
Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości. U mnie około 40 minut w 200stopniach, ale wszystko zależy od tego jaka jest ich wielkość i rodzaj.
Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni. Studzimy.
Wystudzone buraki, ser pleśniowy i jabłko kroimy w kostkę i mieszamy razem. Dodajemy słonecznik i roszponkę.
Olej, ocet i miód mieszamy razem do połączenia składników, najlepiej wymieszać je w małym słoiku. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
Tak przygotowanym sosem zalewamy składniki sałatki. Mieszamy.
Sos najlepiej dodawać przed podaniem sałatki.
Życzę smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz