poniedziałek, 20 listopada 2017

Zupa cebulowa z serowymi chipsami

 Teraz jest czas idealny na tą zupę. Aromatyczna, gęsta i rozgrzewająca.
Pełna wspaniałego, ale i intensywnego smaku.
Jeśli raz spróbujecie zupy cebulowej, będzie do Was wracać co jakiś czas chęć na to cudo ;)
Pierwszy raz ( ale też chyba ostatni) jadłam ją jeszcze na studiach. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników i jest bardzo tania.
Legenda głosi, że tylko najdzielniejsi, z sercem z kamienia są w stanie przygotować ją bez uronienia łezki... ;) Mimo łez warto się na nią skusić ;)

Składniki:
  • 1-1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 6 średnich cebul
  • 1 czerwona cebula
  • 2 małe marchewki
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • chili
  • czosnek granulowany
  • ser żółty
Cebule obieramy i kroimy w grubą kostkę. Ocieramy łzy (tylko nie tą ręką, która dotykała cebuli!) i zabieramy się za obieranie marchewki. Następnie ścieramy ją na tarce. Wszystko podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju, uważając żeby cebula się nie przypaliła. Myjemy porządnie ręce, żeby znowu nie potrzeć sobie oczu ;)
Dodajemy wszystko do bulionu, wsypujemy szczyptę tymianku i gotujemy około 30 minut. Blendujemy. 
Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem i chili.

Chipsy serowe:
Na suchej patelni układamy niewielkie kwadraty z papieru do pieczenia. Na nich układamy starty żółty ser i smażymy aż ładnie się rozpuści i podpiecze. Studzimy i wrzucamy do zupki tuż przed podaniem.

Życzę smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Zawsze chciałam spróbować takiej zupy, ale okazji nie było :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa jest prosta w przygotowaniu, polecam spróbować zrobić :)

      Usuń

Printfriendly