niedziela, 10 grudnia 2017

Rolada schabowa z suszonymi owocami

 Są takie smaki, które wyjątkowo kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem i chociaż roladę przygotowuję nie tylko na święta, to właśnie teraz postanowiłam podzielić się z Wami przepisem :)
A Wam jakie smaki kojarzą się ze świętami? Mi na myśl przychodzi od razu zapach piernika i suszone owoce, ale też pierogi z kapustą i grzybami oraz barszcz. Są to dania, które zazwyczaj jemy też w zwykłe dni, ale ten jeden raz w roku smakują wyjątkowo :)
Chcę Wam dziś pokazać jak w prosty sposób można pozytywnie zaskoczyć swoich gości pysznym obiadem.
Nie trzeba wcale spędzać wielu godzin w kuchni, a zaoszczędzony czas można spędzić z bliskimi ;)

Składniki:

  •  1kg schabu
  • 300g suszonych moreli
  • 150g suszonej żurawiny
  •  sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 250ml bulionu


Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do wystygnięcia. Odlewamy wodę i drobno kroimy.  
 Mięso rozcinamy jak na roladę, a następnie cienko rozbijamy. 
Jeśli nie wiecie jak należy rozciąć mięso obejrzyjcie krótki filmik.
 Z obu stron posypujemy solą i pieprzem.  Na całej długości brzegu, od którego będziemy zaczynać zwijać roladę układamy żurawinę. Na pozostałej części umieszczamy morele. Zwijamy ciasno i wiążemy bawełnianym sznurkiem. 
Podsmażamy po kilka minut z każdej strony. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem. Dodajemy 3-4 sztuki ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe.
 Pieczemy 1,5 godziny w 190 stopniach pod przykryciem.
Życzę smacznego! :) 




4 komentarze:

  1. Wspaniały przepis zabieram go i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie, a że bardzo lubię połączenie mięsa z owocami, to chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly