Rolada schabowa z suszonymi owocami
Są takie smaki, które wyjątkowo kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem i chociaż roladę przygotowuję nie tylko na święta, to właśnie teraz postanowiłam podzielić się z Wami przepisem :)
A Wam jakie smaki kojarzą się ze świętami? Mi na myśl przychodzi od razu zapach piernika i suszone owoce, ale też pierogi z kapustą i grzybami oraz barszcz. Są to dania, które zazwyczaj jemy też w zwykłe dni, ale ten jeden raz w roku smakują wyjątkowo :)
Chcę Wam dziś pokazać jak w prosty sposób można pozytywnie zaskoczyć swoich gości pysznym obiadem.
Nie trzeba wcale spędzać wielu godzin w kuchni, a zaoszczędzony czas można spędzić z bliskimi ;)
Składniki:
- 1kg schabu
- 300g suszonych moreli
- 150g suszonej żurawiny
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 250ml bulionu
Suszone
owoce zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do wystygnięcia. Odlewamy wodę i drobno
kroimy.
Mięso rozcinamy jak na roladę, a
następnie cienko rozbijamy.
Jeśli nie wiecie jak należy rozciąć mięso obejrzyjcie krótki filmik.
Z obu stron
posypujemy solą i pieprzem. Na całej
długości brzegu, od którego będziemy zaczynać zwijać roladę układamy żurawinę.
Na pozostałej części umieszczamy morele. Zwijamy ciasno i wiążemy bawełnianym
sznurkiem.
Podsmażamy po kilka minut z każdej strony. Umieszczamy w naczyniu
żaroodpornym i zalewamy bulionem. Dodajemy 3-4 sztuki ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe.
Pieczemy 1,5 godziny w 190 stopniach pod przykryciem.
Pieczemy 1,5 godziny w 190 stopniach pod przykryciem.
Życzę smacznego! :)
Wspaniały przepis zabieram go i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
UsuńWygląda obłędnie, a że bardzo lubię połączenie mięsa z owocami, to chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam i życzę smacznego :)
Usuń