środa, 10 stycznia 2018

Ciasto Lion

Witajcie w Nowym Roku! Kapkę z poślizgiem wchodzę w ten 2018, ale za to witam Was najbardziej słodko jak umiem :)
Ciasto proste, względnie szybkie do przygotowania. Pełnie słodyczy i chrupkości batoników Lion ;)
Polecam wykorzystać wersję Lion peanut- masa wtedy fajnie chrupie i ma delikatny orzechowy posmak. Ze zwykłymi batonikami też wyjdzie ;)
Polecam!
Blacha 20x30cm




Składniki   :
  • duże opakowanie herbatników ( ok.56 sztuk herbatników)
  • 1 puszka masy krówkowej ( 400g)
Składniki na masę z batonikami Lion:
  • 750g serka mascarpone
  • 150ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 batoników Lion peanut
Składniki na masę śmietanową:
  • 350ml śmietany kremówki 36%
  • Śnieżka
  • 1 – 2 łyżki cukru pudru- opcjonalnie
  •  starta ciemna czekolada

W blasze układamy pierwszą warstwę herbatników, smarujemy masą krówkową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Żeby masa krówkowa dobrze się rozsmarowywała dobrze jest wstawić puszkę do gorącej wody na 10 minut, następnie zamieszać.

Masa z batonikami Lion:
 Batoniki kroimy w kostkę. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy mascarpone. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy batoniki i wykładamy masę na herbatniki. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Masa śmietanowa:
Śmietankę ubijamy ze śnieżką i wykładamy na herbatniki- warto spróbować czy odpowiada nam słodkość bitej śmietany, ewentualnie dosłodzić. Posypujemy startą czekoladą.

Życzę smacznego!

Korzystałam z przepisu od SweetCakes.


3 komentarze:

Printfriendly