sobota, 13 stycznia 2018

Domowe gnocchi

 Te malutkie, sympatyczne kluseczki pochodzą z kuchni włoskiej. Są podobne do naszych kopytek.
Możecie podać je z różnymi sosami- pomidorowym lub grzybowym, z bazyliowym pesto lub po prostu z masłem szałwiowym.
Zachęcam! ;)


Składniki:
  • 1kg ziemniaków
  • łyżka soli
  • 100g mąki
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 roztrzepane jajko

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i rozcieramy praską do ziemniaków lub mielimy w maszynce.

Do ziemniaków dodajemy sól, mąkę, pieprz i jajko. Zagniatamy jednolite ciasto, ale nie wyrabiamy zbyt długo.
Ciasto dzielimy na kawałki i rolujemy w wałki o średnicy 1,5-2cm. Ciasto będzie się lepiło, więc należy podsypywać mąką. Wałeczki kroimy na 1-1,5cm kawałki. Formujemy kulki i każdą przyciskamy widelcem, żeby powstał charakterystyczny szlaczek.
Gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż gnocchi wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmujemy natychmiast z wody i odcedzamy.

Gotowe! :)

Korzystałam z przepisu z Kwestii Smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly