wtorek, 6 lutego 2018

Babka ziemniaczana

Dla niektórych babka ziemniaczana to wspomnienie z dzieciństwa. W moim domu rodzinnym nigdy się takiego dania nie przygotowywało, ale u mojego męża owszem :) 
Przypomnieliśmy sobie o niej przy okazji pobytu w restauracji, gdzie była podawana z sosem kurkowym- mówię Wam jakie to było pyszne!
Dlatego postanowiliśmy przygotować sobie ją w domu, właśnie w towarzystwie sosu kurkowego.
Dobrym pomysłem jest przed podaniem podsmażyć jeszcze plasterki babki z obu stron, nawet na suchej patelni, będzie chrupiąca skórka! ;)

Składniki
  • 2 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • około 200 g wędzonego boczku
  • około 200 g kiełbasy
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 rozgniecione ząbki
Ziemniaki obieramy, a następnie ścieramy je razem z  cebulą na drobnej tarce (tak jak na placki ziemniaczane). Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Ze startych ziemniaków odlewamy wytworzoną wodę. Do masy dodajemy mąkę, jajka i przyprawy, mieszamy. Dodajemy podsmażony boczek i kiełbasę, mieszamy. Przekładamy masę do dwóch kek sówek. Pieczemy w 200 stopniach przez około 50-60 minut.
Podajemy na ciepło ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub wspomnianym wcześniej sosem kurkowym.

Życzę smacznego! :)

Przepis pochodzi ze strony www.wypiekibeaty.com.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly