Domowa chałwa

Mam najszybszy i najprostszy przepis na świecie. Domowa chałwa z dwóch składników!
Smakuje obłędnie pysznie, a przy okazji wiesz co jesz :)
Uważajcie, bo uzależnia!

Składniki:
  • 300g sezamu
  • 3-4 łyżki płynnego miodu

Sezam podprażamy na suchej patelni. Uważajcie, żeby go nie przypalić, bo chałwa będzie gorzka.
Studzimy, a następnie mielimy w malakserze.
Do zmielonego sezamu dodajemy miód. Dodajcie go tyle, żeby chałwa się skleiła.
To proste jak robienie babek z piasku! ;) Masa ma się zachowywać jak piasek kinetyczny, albo zwykły mokry piasek na babki ;) Powinna być klejąca, ale w miarę sypka. Jeśli raz przygotujecie chałwę, będziecie wiedzieć o co chodzi.
Masę wkładamy do foremek, albo formujemy z niej kulkę z której będziemy odrywać po kawałku.
Chłodzimy. Po godzinie jest gotowa.
Opcjonalnie możecie nadać chałwie smak np ekstraktem z wanilii.

Życzę smacznego!:)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty