Sałatka z brokułów z sosem czosnkowym.
Składniki:
- brokuły 1 szt.
- 10 szt. pieczarek
- puszka kukurydzy
- cebula
- 3czubate łyżki majonezu
- 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- czosnek granulowany
- pieprz ziołowy, sól
- łyżeczka cukru
Brokuły gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Cukier sprawi, że brokuły będą miały piękny zielony kolor.
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę i smażymy na odrobinie oleju.
Sos: mieszamy ze sobą jogurt i majonez, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Składniki układamy warstwowo: Brokuły, pieczarki z cebulą, kukurydza, sos i tak aż do wyczerpania składników.
Odstawiamy na godzinkę do lodówki do "przegryzienia" :)
Brokuł i czosnek! Mm koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo warto!:) Pozdrawiam :)
Usuń