wtorek, 5 listopada 2013

Roladki z kurczaka z greckim farszem


Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • ser feta
  • mały słoik papryki marynowanej
  • szczypior
  • pieprz ziołowy
  • przyprawa do kurczaka
  • oregano
  • czosnek granulowany
 Wykonanie:

Pierś z kurczaka dzielimy na filety i rozbijamy. Posypujemy pieprzem, przyprawą do kurczaka, czosnkiem i oregano. 
Przygotowujemy farsz: paprykę kroimy w drobną kosteczkę, a szczypior drobno siekamy. Wrzucamy do miseczki i dodajemy ser feta. Wszystko dokładnie mieszamy.
Farsz nakładamy na filet tak aby od brzegu było około 1 cm mięsa wolnego od farszu- dzięki temu farsz nie będzie się wydostawał na zewnątrz. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami.
Roladki smażymy na złoty kolor. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy tłuszczem z patelni na którym smażyliśmy roladki. Posypujemy oregano.
Pieczemy pod przykryciem 10 minut w temperaturze 200 stopni, potem kolejne 10 minut bez przykrycia.

Do tak przygotowanych roladek polecam sos tzatziki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly