Roladki z kurczaka z greckim farszem
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- ser feta
- mały słoik papryki marynowanej
- szczypior
- pieprz ziołowy
- przyprawa do kurczaka
- oregano
- czosnek granulowany
Pierś z kurczaka dzielimy na filety i rozbijamy. Posypujemy pieprzem, przyprawą do kurczaka, czosnkiem i oregano.
Przygotowujemy farsz: paprykę kroimy w drobną kosteczkę, a szczypior drobno siekamy. Wrzucamy do miseczki i dodajemy ser feta. Wszystko dokładnie mieszamy.
Farsz nakładamy na filet tak aby od brzegu było około 1 cm mięsa wolnego od farszu- dzięki temu farsz nie będzie się wydostawał na zewnątrz. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami.
Roladki smażymy na złoty kolor. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy tłuszczem z patelni na którym smażyliśmy roladki. Posypujemy oregano.
Pieczemy pod przykryciem 10 minut w temperaturze 200 stopni, potem kolejne 10 minut bez przykrycia.
Do tak przygotowanych roladek polecam sos tzatziki :)
Komentarze
Prześlij komentarz