niedziela, 28 września 2014

Muffiny kokosowo-karmeLove ;)

Widzieliście nową czekoladę Wedla- KarmelLove? ;> Pachnie obłędnie i bardzo fajnie wygląda jako dekoracja, nie mówiąc już o smaku. ;) Babeczki bez polewy są średnio słodkie, ale mocno słodka czekolada sprawia, że smakują idealnie ;)
Korzystałam z przepisu z bloga Kuchnia do kwadratu, trochę go zmodyfikowałam.
Porcja na 12-14 muffinek.


Składniki:
  • 125g masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka wiórek kokosowych
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 1,5 tabliczki czekolady karmelowej ( lub zwykłej białej)
  • posypka cukrowa 

Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Mąkę, proszek, sodę i wiórki mieszamy razem w jednej misce. Całe jajka ubijamy wraz z cukrem aż otrzymamy puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt i olej, miksujemy do połączenia składników. Wszystko wlewamy do przygotowanych uprzednio suchych składników i delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Czekoladę rozpuszczamy na parze, smarujemy każdą babeczkę i dekorujemy posypką. Pozostawiamy, aż czekolada zastygnie.

SMACZNEGO! ;)

2 komentarze:

Printfriendly