poniedziałek, 13 października 2014

Pstrąg łososiowy na warzywach

Jeśli ryba to tylko pieczona :) Wspaniały aromat i smak bez zbędnej panierki -ale to tylko moje zdanie ;)
No i jako dodatek karmelizowana marchewka- mogłabym jeść ją samą :P
Porcja dla dwóch osób.
SMACZNEGO! :)
Składniki:
  • filet pstrąga łososiowego
  • por
  • cukinia
  • 3 marchewki
  • pieprz cytrynowy
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • odrobina tymianku
  • masło do smażenia
  • olej do smażenia
  • masło czosnkowe- przepis mamy tutaj ;)
  • zioła prowansalskie


Rybę myjemy i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem oraz sokiem z cytryny. Zostawiamy na kilka godzin (a najlepiej na noc).
Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Następnie zalewamy wodą, tak aby poziom wody przykrywał marchewki i dodajemy pół łyżeczki cukru. Dusimy pod przykryciem, aż marchewki będą miękkie. Na koniec zwiększamy ogień, odparowujemy wodę, jeszcze chwilę podsmażamy i zdejmujemy z gazu.
Cukinię kroimy w paski za pomocą obieraczki do warzyw. Kroimy do tego momentu aż pojawią się ziarenka. Pora kroimy w plasterki. Cukinię i pora podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Na kawałku folii aluminiowej układamy pora i cukinię, na to kładziemy plasterek masła i przykrywamy rybą. Obok układamy marchewki. Folię zawijamy końcami do góry, tak aby powstał nam kominek lub coś przypominającego sakiewkę z niedużym otworem na górze.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przed podaniem na wierzch ryby kładziemy plasterek masła czosnkowego.

GOTOWE!:)

2 komentarze:

  1. Mniam pysznie to wygląda. Super obiadek :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo, bardzo często go robię i jeszcze bardziej go lubię. Wygląda przepięknie, a że smakowo jest jeszcze lepiej - jestem przekonana.

    Zapraszamy też do nas, do kuchni matki i córki :)
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly