Pstrąg łososiowy na warzywach
Jeśli ryba to tylko pieczona :) Wspaniały aromat i smak bez zbędnej panierki -ale to tylko moje zdanie ;)
No i jako dodatek karmelizowana marchewka- mogłabym jeść ją samą :P
Porcja dla dwóch osób.
Składniki:- filet pstrąga łososiowego
- por
- cukinia
- 3 marchewki
- pieprz cytrynowy
- sok z połówki cytryny
- sól
- pieprz ziołowy
- odrobina tymianku
- masło do smażenia
- olej do smażenia
- masło czosnkowe- przepis mamy tutaj ;)
- zioła prowansalskie
Rybę myjemy i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem oraz sokiem z cytryny. Zostawiamy na kilka godzin (a najlepiej na noc).
Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Następnie zalewamy wodą, tak aby poziom wody przykrywał marchewki i dodajemy pół łyżeczki cukru. Dusimy pod przykryciem, aż marchewki będą miękkie. Na koniec zwiększamy ogień, odparowujemy wodę, jeszcze chwilę podsmażamy i zdejmujemy z gazu.
Cukinię kroimy w paski za pomocą obieraczki do warzyw. Kroimy do tego momentu aż pojawią się ziarenka. Pora kroimy w plasterki. Cukinię i pora podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Na kawałku folii aluminiowej układamy pora i cukinię, na to kładziemy plasterek masła i przykrywamy rybą. Obok układamy marchewki. Folię zawijamy końcami do góry, tak aby powstał nam kominek lub coś przypominającego sakiewkę z niedużym otworem na górze.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przed podaniem na wierzch ryby kładziemy plasterek masła czosnkowego.
GOTOWE!:)
Mniam pysznie to wygląda. Super obiadek :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo często go robię i jeszcze bardziej go lubię. Wygląda przepięknie, a że smakowo jest jeszcze lepiej - jestem przekonana.
OdpowiedzUsuńZapraszamy też do nas, do kuchni matki i córki :)
www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com