Ravioli z wątróbką drobiową
Wątróbka- mój koszmar od dzieciństwa, aż do teraz, bo trochę z przymusu udało mi się z nią zaprzyjaźnić :)
Drobiowa wątróbka jest dużo delikatniejsza w smaku niż wieprzowa czy cielęca.
Ta z poniższego przepisu jest bardzo smaczna, pachnie tymiankiem, a w połączeniu z sosem szpinakowym po prostu MNIAM! ;)
Aż sama się dziwię, że to napisałam, bo zawsze zarzekałam się, że wątróbki nigdy nie spróbuję.
Porcja na 4 osoby.
Składniki:
- Ciasto makaronowe:
- 250g mąki pszennej
- 2 jajka
- woda jeśli potrzebna
- łyżka oleju
- sól, pieprz
- Nadzienie:
- 150g wątróbki drobiowej
- mała cebula
- tymianek
- masło do smażenia
- żółtko
- sól, pieprz
- Sos szpinakowy:
- łyżka mąki
- pół szklanki mleka
- łyżka masła
- 100g posiekanego szpinaku
- 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów
Do mąki dodajemy jajka, olej, szczyptę soli i pieprzu. Zagniatamy. Jeśli ciasto nie chce nam się kleić dodajemy po trochu przegotowanej wody i zagniatamy, aż powstanie jednolita masa.
Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię lub ściereczkę i odstawiamy na pół godziny.
Wątróbkę kroimy na małe części, cebulę siekamy drobno. Wszystko podsmażamy razem na odrobinie masła. Dodajemy tymianek, pieprz i sól. Mieszamy. Zdejmujemy z gazu, a gdy farsz ostygnie dodajemy żółtko. Mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy na 2 placki dość cienko. Jeden z placków kładziemy na blacie. W 4 centymetrowych odstępach układamy nieduże ilości farszu (około 1 łyżeczki), a ciasto dookoła smarujemy wodą. Przykrywamy drugim ciastem i dociskamy brzegi. Radełkiem wykrawamy pierożki w kształcie rombów.
W garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy, wrzucamy ravioli i gotujemy około 10 minut (aż wypłyną na wierzch).
Jeśli mamy szpinak mrożony, rozmrażamy go i odparowujemy nadmiar wody na patelni.
Do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy. Dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy śmietanę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Sos w trakcie podgrzewania będzie gęstniał, dlatego trzeba go często mieszać, żeby nie było grudek. Na koniec dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem.
Ravioli ma bardzo fajny smak, jeśli przed podaniem trochę je podsmażymy (ale to nie jest konieczne).
Podajemy polane sosem.
Jako dodatek polecam glazurowane pieczone buraczki :)
SMACZNEGO!!! :)
Przepis, z niewielkimi modyfikacjami, pochodzi z książki "Doskonałe Ciasto- Makaron"-Maurice Kirsch.
Uwielbiam wątróbkę pod każdą postacią , w ravioli jeszcze nie robiłam .Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja można powiedzieć, że dopiero odkryłam jej smak, bo do tej pory nie przepadałam, ale smaki się zmieniają :)
OdpowiedzUsuń