niedziela, 9 listopada 2014

Ravioli z wątróbką drobiową

Wątróbka- mój koszmar od dzieciństwa, aż do teraz, bo trochę z przymusu udało mi się z nią zaprzyjaźnić :)
Drobiowa wątróbka jest dużo delikatniejsza w smaku niż wieprzowa czy cielęca.
Ta z poniższego przepisu jest bardzo smaczna, pachnie tymiankiem, a w połączeniu z sosem szpinakowym po prostu MNIAM! ;)
Aż sama się dziwię, że to napisałam, bo zawsze zarzekałam się, że wątróbki nigdy nie spróbuję.
Może i Was do niej przekonam ;)
Porcja na 4 osoby.

Składniki:
  • Ciasto makaronowe:
    • 250g mąki pszennej
    • 2 jajka
    • woda jeśli potrzebna
    • łyżka oleju
    • sól, pieprz
  • Nadzienie:
    • 150g wątróbki drobiowej
    • mała cebula
    • tymianek
    • masło do smażenia
    • żółtko
    • sól, pieprz
  • Sos szpinakowy:
    • łyżka mąki
    • pół szklanki mleka
    • łyżka masła
    • 100g posiekanego szpinaku
    • 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów

Do mąki dodajemy jajka, olej, szczyptę soli i pieprzu. Zagniatamy. Jeśli ciasto nie chce nam się kleić dodajemy po trochu przegotowanej wody i zagniatamy, aż powstanie jednolita masa.
Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię lub ściereczkę i odstawiamy na pół godziny.

Wątróbkę kroimy na małe części, cebulę siekamy drobno. Wszystko podsmażamy razem na odrobinie masła. Dodajemy tymianek, pieprz i sól. Mieszamy. Zdejmujemy z gazu, a gdy farsz ostygnie dodajemy żółtko. Mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy na 2 placki dość cienko. Jeden z placków kładziemy na blacie. W 4 centymetrowych odstępach układamy nieduże ilości farszu (około 1 łyżeczki), a ciasto dookoła smarujemy wodą. Przykrywamy drugim ciastem i dociskamy brzegi. Radełkiem wykrawamy pierożki w kształcie rombów.
W garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy, wrzucamy ravioli i gotujemy około 10 minut (aż wypłyną na wierzch).

Jeśli mamy szpinak mrożony, rozmrażamy go i odparowujemy nadmiar wody na patelni.
Do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy. Dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy śmietanę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Sos w trakcie podgrzewania będzie gęstniał, dlatego trzeba go często mieszać, żeby nie było grudek. Na koniec dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem.

Ravioli ma bardzo fajny smak, jeśli przed podaniem trochę je podsmażymy (ale to nie jest konieczne).
Podajemy polane sosem.
Jako dodatek polecam glazurowane pieczone buraczki :)

SMACZNEGO!!! :)

Przepis, z niewielkimi modyfikacjami, pochodzi z książki "Doskonałe Ciasto- Makaron"-Maurice Kirsch.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam wątróbkę pod każdą postacią , w ravioli jeszcze nie robiłam .Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Ja można powiedzieć, że dopiero odkryłam jej smak, bo do tej pory nie przepadałam, ale smaki się zmieniają :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly