Muffinki Reniferki
Witam Was sylwestrowo! :) Życzę udanej zabawy i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!:)
A teraz tegoroczny hit świąt- przecudne, przesłodkie- nie tylko w wyglądzie, reniferkowe muffinki.
Zabawa przy nich jest przednia, a efekt wywołuje uśmiech od ucha do ucha ;)
Z tej porcji ciasta wychodzi około 12 babeczek :)
Składniki:
- Muffiny:
- 200 g mąki
- szklanka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- jajko
- 125 ml maślanki naturalnej
- 125g masła
- 175ml coca-coli
- 2 łyżki kakao
- Dodatkowo:
- czekolada biała lub karmelowa na polewę
- łyżka masła
- opakowanie żelek serduszek na noski
- białe groszki na oczy
- precelki na rogi
- odrobina gorzkiej lub mlecznej czekolady na kropeczki na oczy
Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy
coca-colę i kakao, podgrzewamy. Mąkę, cukier, sól i sodę wsypujemy do
miski. Zalewamy sypkie składniki mieszaniną z garnuszka i dokładnie
mieszamy. Maślankę i jajko ubijamy widelcem i wlewamy do pozostałych
składników. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.
Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.
Z precelków wycinamy rogi, niestety precelki się kruszą, potrzeba tu trochę cierpliwości.
Czekoladę białą lub karmelową rozpuszczamy razem z masłem w rondelku. Zestawiamy z ognia.
Muffinki smarujemy czekoladą, wbijamy rogi, robimy oczy i układamy noski.
Odstawiamy do zastygnięcia.
Żelkowe nosy są dość ciężkie i lubią spływać z czekolady, dlatego warto sprawdzać od czasu do czasu czy podczas stygnięcia nie spływają. Jeśli tak, należy je poprawić i się nie martwić, w końcu zastygną i będą się dobrze trzymały.
Pomysł na babeczki podpatrzony na blogu Uczta ŁASUCHA.
Przepis natomiast pochodzi z bloga Coś słodkiego, poproszę.
Tez planowałam je na święta, ale zabrakło czasu, może na 6 go się uda zrobic😄ładnie wygladaja
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;) Mam nadzieję, że u Ciebie też spotkają się z taką radością jak u mnie w domu :))
Usuń