niedziela, 18 stycznia 2015

Puszysta babka cytrynowa

Szukasz czegoś na szybko do porannej kawy? mam coś dla Ciebie ;)
Oto puszysta babeczka z nutą cytryny, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Później pozostaje tylko czekać, aż się upiecze i można zajadać :)


Moja blaszka mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm.

Składniki:
  • Ciasto:
    • 4 jajka
    • 180g cukru
    • 150g mąki pszennej
    • 75g mąki ziemniaczanej
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 200g masła
    • skórka otarta z cytryny
    • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • Lukier:
    • sok z połówki cytryny
    • 5-6 łyżek cukru pudru
Ciasto:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Jajka w całości ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
Do masy dodajemy jeszcze ciepłe masło. Na koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny.
Mieszamy łyżką.
Ciasto wykładamy do blaszki lub formy na babkę. Formę na babkę, przed wyłożeniem ciasta, smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ja swoją keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia.

Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Wyjmujemy z blaszki i studzimy.

Lukier:

Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem, tak aby nie było grudek. 
Polewamy ciasto.

Życzę smacznego! :)

Przepis pochodzi ze strony Przepisy Kulinarne ze zdjęciami.

Karnawałowe Słodkości!

1 komentarz:

Printfriendly