Puszysta babka cytrynowa
Szukasz czegoś na szybko do porannej kawy? mam coś dla Ciebie ;)
Oto puszysta babeczka z nutą cytryny, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Później pozostaje tylko czekać, aż się upiecze i można zajadać :)
Moja blaszka mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm.
Moja blaszka mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm.
Składniki:
- Ciasto:
- 4 jajka
- 180g cukru
- 150g mąki pszennej
- 75g mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g masła
- skórka otarta z cytryny
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- Lukier:
- sok z połówki cytryny
- 5-6 łyżek cukru pudru
Ciasto:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Jajka w całości ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
Do masy dodajemy jeszcze ciepłe masło. Na koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny.
Mieszamy łyżką.
Ciasto wykładamy do blaszki lub formy na babkę. Formę na babkę, przed wyłożeniem ciasta, smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ja swoją keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Lukier:
Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem, tak aby nie było grudek.
Polewamy ciasto.
Życzę smacznego! :)
U mnie też cytrusowe ciasto ostatnio :)
OdpowiedzUsuń