wtorek, 31 marca 2015

Placki ziemniaczane z gulaszem


-To co dzisiaj na obiad?
- Może "bliny"?;-)
-A co to jest "BLINY"?!
-Jak to co- placki ziemniaczane! :D

A jak u Was mówi  się na te cudownie chrupiące placuszki?:-)

Skladniki:
  • 0,5kg szynki wieprzowej
  • 1-2 cebule (do sosu, w zależności od wielkości cebuli)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • cebula 
  • mąka pszenna
  • jajko
  • sól, pieprz, papryka wędzona
  • olej

Szynkę kroimy na grubą kostkę, podsmażamy na oleju. Po chwili dodajemy drobno pokrojone cebule. Smażymy, aż się zarumienią. Przekładamy do garnka, dodajemy wodę, tak, żeby zakrywała mięso. Dodajemy pieprz, sól, paprykę wędzoną. Gotujemy na małym ogniu godzinę-półtorej. Zagęszczamy mąką pszenną.

Placki ziemniaczane:

Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce- takiej najdrobniejszej, powinno powstać puree. Dodajemy 1-2 łyżki mąki, jajko, sól, pieprz. Mieszamy. Na gorący olej nakładamy porcję masy ziemniaczanej i smażymy placki, aż będą rumiane z obu stron.

Jeśli nie chcesz placków ziemniaczanych, zajrzyj do przepisu na placki marchewkowe- zdecydowanie mniej tłusta i kaloryczna propozycja ;-)

Rozliczenie:
  • Szynka- 6zł
  • Cebule- 1,50zł
  • Ziemniaki-0,60zł
  • Reszta składników ok.1zł
Z podanych składników otrzymamy 4 porcje. Po wyliczeniu nasz obiad będzie kosztował 2,30zł za porcję ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly