Placki ziemniaczane z gulaszem
-To co dzisiaj na obiad?
- Może "bliny"?;-)
-A co to jest "BLINY"?!
A jak u Was mówi się na te cudownie chrupiące placuszki?:-)
Skladniki:
- 0,5kg szynki wieprzowej
- 1-2 cebule (do sosu, w zależności od wielkości cebuli)
- 0,5 kg ziemniaków
- cebula
- mąka pszenna
- jajko
- sól, pieprz, papryka wędzona
- olej
Szynkę kroimy na grubą kostkę, podsmażamy na oleju. Po chwili dodajemy drobno pokrojone
cebule. Smażymy, aż się zarumienią. Przekładamy do garnka, dodajemy wodę, tak,
żeby zakrywała mięso. Dodajemy pieprz, sól, paprykę wędzoną. Gotujemy na
małym ogniu godzinę-półtorej. Zagęszczamy mąką pszenną.
Placki ziemniaczane:
Ziemniaki
i cebulę obieramy i ścieramy na tarce- takiej najdrobniejszej, powinno powstać puree. Dodajemy 1-2 łyżki mąki, jajko, sól,
pieprz. Mieszamy. Na gorący olej nakładamy porcję masy ziemniaczanej i smażymy placki, aż będą rumiane z obu stron.
Jeśli nie chcesz placków ziemniaczanych, zajrzyj do przepisu na placki marchewkowe- zdecydowanie mniej tłusta i kaloryczna propozycja ;-)
Rozliczenie:
- Szynka- 6zł
- Cebule- 1,50zł
- Ziemniaki-0,60zł
- Reszta składników ok.1zł
Komentarze
Prześlij komentarz