wtorek, 7 kwietnia 2015

Kurczak z warzywami w sosie słodko-pikantnym i... "ryż" z kalafiora ;)


Wiem, wiem po świętach ciężko patrzeć na jedzenie ;)
Ale dziś kolejny Studencki Wtorek. Dziś mam dla Was lekkie danie, pełne warzyw i bardzo przyjemnych smaków ;)


Składniki:
  • 400g piersi z kurczaka
  • 400g marchewki
  • 2 cebule
  • czerwona papryka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 100g sosu słodko-pikantnego
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • olej do smażenia
  • kalafior romanesco (lub zwykły)
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na paski. Oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy.
Marchewki, paprykę i cebulę kroimy na cienkie paski, czosnek siekamy drobno.
Kurczaka smażymy na rumiano i zdejmujemy z patelni.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy warzywa, smażymy, podlewając odrobiną wody, aż zmiękną. Na koniec dodajemy sos słodko-kwaśny i kurczaka. Mieszamy razem, doprawiamy do smaku.

Kalafiora dzielimy na mniejsze części i surowego mielimy w malakserze. Cebulę kroimy na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy kalafiora razem z cebulą. Następnie podlewamy wodą, dusimy aż wszystko będzie miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.

Rozliczenie:
  • Kurczak 8zł
  • Marchew 1,50zł
  • Cebula- 0,50zł
  • Kalafior- 5zł
  • Papryka- 5zł
  • sos- 4zł
  • Pozostałe składniki- ok. 2zł
 Sosu wychodzi dość dużo, około 5 porcji.  Po podliczeniu, danie wychodzi około 5,20zł za porcję.

SMACZNEGO!:)

Przepis podpatrzyłam na  blogu U mnie w kuchni...

3 komentarze:

  1. Zajrzałam i proszę - mój błyskawiczny kurczaczek ;) Cieszę się, że przepis się przydał :)
    Pozdrawiam,
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowy sposób na kalafiora ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly