Kurczak z warzywami w sosie słodko-pikantnym i... "ryż" z kalafiora ;)
Wiem, wiem po świętach ciężko patrzeć na jedzenie ;)
Ale dziś kolejny Studencki Wtorek. Dziś mam dla Was lekkie danie, pełne warzyw i bardzo przyjemnych smaków ;)
Składniki:
- 400g piersi z kurczaka
- 400g marchewki
- 2 cebule
- czerwona papryka
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 100g sosu słodko-pikantnego
- sól, pieprz, papryka słodka
- olej do smażenia
- kalafior romanesco (lub zwykły)
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na paski. Oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy.
Marchewki, paprykę i cebulę kroimy na cienkie paski, czosnek siekamy drobno.
Kurczaka smażymy na rumiano i zdejmujemy z patelni.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy warzywa, smażymy, podlewając odrobiną wody, aż zmiękną. Na koniec dodajemy sos słodko-kwaśny i kurczaka. Mieszamy razem, doprawiamy do smaku.
Kalafiora dzielimy na mniejsze części i surowego mielimy w malakserze. Cebulę kroimy na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy kalafiora razem z cebulą. Następnie podlewamy wodą, dusimy aż wszystko będzie miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rozliczenie:
- Kurczak 8zł
- Marchew 1,50zł
- Cebula- 0,50zł
- Kalafior- 5zł
- Papryka- 5zł
- sos- 4zł
- Pozostałe składniki- ok. 2zł
SMACZNEGO!:)
Przepis podpatrzyłam na blogu U mnie w kuchni....
proste i smaczne,super:)
OdpowiedzUsuńZajrzałam i proszę - mój błyskawiczny kurczaczek ;) Cieszę się, że przepis się przydał :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Iwona
Pomysłowy sposób na kalafiora ;)
OdpowiedzUsuń