Jaglany creme brulee


Kiedyś zastanawiałam się jak można jeść kaszę jaglaną na słodko, teraz już wiem, że jest to bardzo dobry pomysł ;)
Pyszności! Utwierdzam się w przekonaniu, że kasza jaglana to wspaniały produkt ;)
A co najfajniejsze taki deser można jeść bez wyrzutów sumienia :)

Z podanych składników otrzymamy 2 porcje.

Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 300ml mleka +100ml
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • brązowy cukier (opcjonalnie)

Kaszę jaglaną gotujemy na 300ml mleka z dodatkiem cukru waniliowego, aż będzie miękka.  W czasie gotowania należy pamiętać o mieszaniu kaszy, gdyż łatwo o przypalenie garnka (wiem coś o tym :P ).
Może się tak zdarzyć, że kasza  wchłonie całe mleko, wtedy należy go dolać.

Następnie kaszę blendujemy. Krem powinien mieć konsystencję dość płynnego budyniu, jeśli w trakcie blednowania wyda Wam się, że  jest za gęsty, możecie dolać mleka. Na tym etapie można też dosłodzić deser.
Tak przygotowany krem, można już spożywać ;-)

Ale, jeśli chcecie, krem można też zapiec. Przekładamy go do kokilek i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Następnie posypujemy brązowym cukrem i pieczemy 5 minut na opcji "grill", wtedy cukier ładnie się stopi i przypiecze.

Podajemy z ulubionymi owocami :)

SMACZNEGO! ;)

Przepis znalazłam na stronie Definicja Smaku.
 



Komentarze

  1. Uwielbiam kaszę jaglaną, taki zapieczony krem musi być fantastyczny! Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, pychotka :)
    Ja tam kaszę jaglaną na słodko lubię chyba najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty