poniedziałek, 11 maja 2015

Jaglany creme brulee


Kiedyś zastanawiałam się jak można jeść kaszę jaglaną na słodko, teraz już wiem, że jest to bardzo dobry pomysł ;)
Pyszności! Utwierdzam się w przekonaniu, że kasza jaglana to wspaniały produkt ;)
A co najfajniejsze taki deser można jeść bez wyrzutów sumienia :)

Z podanych składników otrzymamy 2 porcje.

Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 300ml mleka +100ml
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • brązowy cukier (opcjonalnie)

Kaszę jaglaną gotujemy na 300ml mleka z dodatkiem cukru waniliowego, aż będzie miękka.  W czasie gotowania należy pamiętać o mieszaniu kaszy, gdyż łatwo o przypalenie garnka (wiem coś o tym :P ).
Może się tak zdarzyć, że kasza  wchłonie całe mleko, wtedy należy go dolać.

Następnie kaszę blendujemy. Krem powinien mieć konsystencję dość płynnego budyniu, jeśli w trakcie blednowania wyda Wam się, że  jest za gęsty, możecie dolać mleka. Na tym etapie można też dosłodzić deser.
Tak przygotowany krem, można już spożywać ;-)

Ale, jeśli chcecie, krem można też zapiec. Przekładamy go do kokilek i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Następnie posypujemy brązowym cukrem i pieczemy 5 minut na opcji "grill", wtedy cukier ładnie się stopi i przypiecze.

Podajemy z ulubionymi owocami :)

SMACZNEGO! ;)

Przepis znalazłam na stronie Definicja Smaku.
 



4 komentarze:

  1. Uwielbiam kaszę jaglaną, taki zapieczony krem musi być fantastyczny! Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, pychotka :)
    Ja tam kaszę jaglaną na słodko lubię chyba najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly