Jaglany creme brulee
Kiedyś zastanawiałam się jak można jeść kaszę jaglaną na słodko, teraz już wiem, że jest to bardzo dobry pomysł ;)
Pyszności! Utwierdzam się w przekonaniu, że kasza jaglana to wspaniały produkt ;)
Z podanych składników otrzymamy 2 porcje.
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej
- 300ml mleka +100ml
- cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- brązowy cukier (opcjonalnie)
Kaszę jaglaną gotujemy na 300ml mleka z dodatkiem cukru waniliowego, aż będzie miękka. W czasie gotowania należy pamiętać o mieszaniu kaszy, gdyż łatwo o przypalenie garnka (wiem coś o tym :P ).
Może się tak zdarzyć, że kasza wchłonie całe mleko, wtedy należy go dolać.
Następnie kaszę blendujemy. Krem powinien mieć konsystencję dość płynnego budyniu, jeśli w trakcie blednowania wyda Wam się, że jest za gęsty, możecie dolać mleka. Na tym etapie można też dosłodzić deser.
Tak przygotowany krem, można już spożywać ;-)
Ale, jeśli chcecie, krem można też zapiec. Przekładamy go do kokilek i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Następnie posypujemy brązowym cukrem i pieczemy 5 minut na opcji "grill", wtedy cukier ładnie się stopi i przypiecze.
Podajemy z ulubionymi owocami :)
SMACZNEGO! ;)
Przepis znalazłam na stronie Definicja Smaku.
Uwielbiam kaszę jaglaną, taki zapieczony krem musi być fantastyczny! Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS
OdpowiedzUsuńZdrowy i smaczny krem. :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Mmm, pychotka :)
OdpowiedzUsuńJa tam kaszę jaglaną na słodko lubię chyba najbardziej :)