Rolada schabowa z cukinią
Przeglądając przepisy natknęłam się na bardzo fajne roladki schabowe u Konczi i Szpileczki.
Pomysł na roladki zapadł mi w pamięć, więc postanowiłam sama skleić coś podobnego ;)
Składniki:
- 700g schabu
- 2 średnie cukinie
- cebula
- łyżka musztardy sarepskiej lub miodowej
- łyżka masła
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- rozmaryn
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- olej
Schab rozcinamy na pół, tak żeby powstały z niego dwa cieńsze płaty.
Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Mięso nacieramy 2 łyżkami oleju, solą, pieprzem, rozmarynem, papryką słodką i czosnkiem.
Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Z cukinii, za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy długie tasiemki.
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy cukinię i dusimy, aż będzie miękka.
Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z gazu i dodajemy musztardę. Mieszamy.
Farsz dzielimy na pół i układamy go na każdym płacie mięsa. Zwijamy w roladkę i przewiązujemy sznureczkiem.
Smażymy z obu stron na oleju.
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub do blachy i pieczemy pod przykryciem 30-40 minut w 180 stopniach.
Swoje roladki podałam z ziemniakami, fasolką z dodatkiem masła i bułki tartej oraz z sosem chrzanowo-musztardowym.
SMACZNEGO! ;)
Pyszne się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają! Lubię takie nadziewane mięsko :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :) jeszcze cukinią nic nie nadziewałam :D
OdpowiedzUsuń