wtorek, 7 lipca 2015

Rolada schabowa z cukinią


Przeglądając przepisy natknęłam się na bardzo fajne roladki schabowe u Konczi i Szpileczki.
Pomysł na roladki zapadł mi w pamięć, więc postanowiłam sama skleić coś podobnego ;)
I tak mamy ładnie prezentujący się i dość szybki w wykonaniu obiad- zapraszam! :)

Składniki:
  • 700g schabu
  • 2 średnie cukinie
  • cebula
  • łyżka musztardy sarepskiej lub miodowej
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • rozmaryn
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • olej

Schab rozcinamy na pół, tak żeby powstały z niego dwa cieńsze płaty.
Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem do mięsa. 
Mięso nacieramy 2 łyżkami oleju, solą, pieprzem, rozmarynem, papryką słodką i czosnkiem.
Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Z cukinii, za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy długie tasiemki.
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy cukinię i dusimy, aż będzie miękka.
Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z gazu i dodajemy musztardę. Mieszamy.

Farsz dzielimy na pół i układamy go na każdym płacie mięsa. Zwijamy w roladkę i przewiązujemy sznureczkiem.
Smażymy z obu stron na oleju.

Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub do blachy i pieczemy pod przykryciem 30-40 minut w 180 stopniach.

Swoje roladki podałam z ziemniakami, fasolką z dodatkiem masła i bułki tartej oraz z sosem chrzanowo-musztardowym.

SMACZNEGO! ;)

3 komentarze:

  1. Wspaniale wyglądają! Lubię takie nadziewane mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł :) jeszcze cukinią nic nie nadziewałam :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly