Zielony dżem z cukinii


Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, okazuje się, że można z niej zrobić również dżem! :)
W jego skład wchodzi galaretka, której smak można sobie wybrać. Widziałam przepis z galaretką pomarańczową, wtedy dżem miał kolor żółto-pomarańczowy oraz z agrestową.
Ja postanowiłam wykorzystać galaretki o smaku kiwi.
Mój dżem ma smak kandyzowanego kiwi ;)

Jest jedna uwaga- moja cukinia, jak się później okazało była dość sucha, więc w trakcie duszenia musiałam dolewać po trochu wody, żeby dżem się nie przypalał. Trochę z braku cierpliwości oraz z braku czasu, gdy cukinia się porozpadała zblendowałam ją, żeby nie było grudek ;)

Składniki:
  • 2 kg cukinii
  • 400g cukru
  • 3 galaretki zielone ( u mnie smak kiwi)
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego

Cukinię obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy kwaskiem, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin ( u mnie cukinia leżała całą noc).
Po tym czasie odlewamy nadmiar soku i smażymy, a gdy cukinia się rozpadnie dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Na koniec dodajemy galaretki i także mieszamy, aż się rozpuszczą.

Dżem przekładamy do słoików, zakręcamy.
Pasteryzujemy 15 minut.
SMACZNEGO!

Przepis pochodzi ze strony Kuchnia domowa Ani.

Komentarze

  1. Oo super pomysł, takiego dżemu jeszcze nie jadłam, tak więc w tym roku będę miała dwa dżemy warzywne - póki co :) Pomidorowy i cukiniowy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidorowy? Brzmi ciekawie! :) pozdrawiam również :)

      Usuń
  2. świetny pomysł, muszę spróbować!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Świetny pomysł na dżem, jestem bardzo ciekawa jego smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty