wtorek, 13 października 2015

Ciasto dyniowe z białą czekoladą


Bardzo puszyste, wilgotne i delikatne ciasto, o waniliowym aromacie i pięknym żółtym kolorze.
Robi się ją bardzo szybko i jeszcze szybciej znika z talerza ;)
Przepis pochodzi z bloga Everyday Flavours plus moje niewielkie zmiany.

Moja blaszka mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm.


Składniki:
  • 200g masła
  • szklanka cukru
  • 125g puree z dyni
  • cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 60g białej czekolady
  • łyżka masła

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i puree z dyni, mieszamy, aż powstanie jednolita masa i zdejmujemy z gazu. Studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do wystudzonej masy. Dodajemy też mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
Mieszamy wszystko do połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z ciastem. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto.
Pieczemy 55 minut.
Studzimy.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z łyżką masła. 
Polewamy wierzch ciasta.

SMACZNEGO! ;)


Jesienne słodkości! Sposób na dynię 2015

2 komentarze:

  1. Pychotka, babeczka wygląda na bardzo puszystą i jeste bardzo apetyczna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, nabrałam na nie apetytu :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly