Ciasto dyniowe z białą czekoladą
Bardzo puszyste, wilgotne i delikatne ciasto, o waniliowym aromacie i pięknym żółtym kolorze.
Przepis pochodzi z bloga Everyday Flavours plus moje niewielkie zmiany.
Moja blaszka mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm.
Składniki:
- 200g masła
- szklanka cukru
- 125g puree z dyni
- cukier waniliowy
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 60g białej czekolady
- łyżka masła
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i puree z dyni, mieszamy, aż powstanie jednolita masa i zdejmujemy z gazu. Studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do wystudzonej masy. Dodajemy też mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy wszystko do połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z ciastem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto.
Pieczemy 55 minut.
Studzimy.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z łyżką masła.
Polewamy wierzch ciasta.
SMACZNEGO! ;)
Pychotka, babeczka wygląda na bardzo puszystą i jeste bardzo apetyczna!
OdpowiedzUsuńMniam, nabrałam na nie apetytu :)
OdpowiedzUsuń