Dyniowe Pancakes
Jak na dzisiejsze śniadanie to chyba się spóźniłam, ale może wykorzystacie przepis jutro albo w weekend ;)
Idealnie puszyste, mięciutkie i pachnące, a do tego ten pozytywnie żółciutki kolor, taką jesień to ja lubię! ;)
Pancakes podałam z dżemem cukiniowym o smaku pomarańczy.
Przepis pochodzi natomiast ze strony Filozofia Smaku.
Zachęcam! ;)
Składniki (na około 10sztuk):
- szklanka mąki
- pół szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki dyniowego puree*
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- po szczypcie kardamonu, imbiru i cynamonu
- łyżeczka oleju
- jajko
Puree z dyni:
Ja do swoich placuszków użyłam dyni hokkaido.
Dynię kroimy na mniejsze części, układamy na blasze wyłożonej papierem lub folią aluminiową i pieczemy w 200 stopniach aż będzie miękka. U mnie trwało to około 35 minut. Następnie czekamy, aż dynie wystygną, obieramy ze skórki i blendujemy na puree. Oczywiście z jednej dyni wyjdzie Wam dosyć sporo tego puree- będziecie mogli spróbować innych dyniowych pyszności ;)
Tak przygotowaną dynię można zapasteryzować w słoikach, będziecie mogli się dłużej cieszyć dyniowymi pysznościami ;)
Pancakes:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mleko, puree, cukier, olej, jajko i przyprawy miksujemy razem. Następnie mieszamy je z mąką, aż powstanie jednolita masa.
Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju.
Nakładamy na nią porcje ciasta i smażymy na małym ogniu z obu stron.
ŻYCZĘ SMACZNEGO! :)
świetny pomysł na dynie :)
OdpowiedzUsuń