czwartek, 12 listopada 2015

Buraczane kotlety z kaszy jaglanej


Bardzo dawno nie było u mnie kaszy jaglanej, aż zatęskniłam ;)
Obiad w wersji bezmięsnej w niecodziennym, różowym wydaniu.
Do kotletów dodałam małego, czerwonego buraka, stąd ten piękny kolor.
Podałam je z sosem pieczarkowym, polecam bardzo :)

Składniki (na 7-8 małych kotlecików):
  • torebka kaszy jaglanej (100g)
  • 1/2 cebuli
  • mały, czerwony burak
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Buraka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystko mieszamy z kaszą.
Dodajemy sól, pieprz, jajka, mąkę i natkę. Mieszamy, aż składniki ładnie się połączą.
Z masy formujemy niewielkie kotleciki.
 Na patelni rozgrzewamy około 1 łyżki oleju, smażymy na rumiano z obu stron.

Przepis na sos pieczarkowy znajdziecie tutaj [LINK].

Życzę Smacznego! ;)

6 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na smaczne kotleciki. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam identyczne kilka dni temu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kaszę i buraki. Jutro będę próbowała tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. super przepis, u mnie buraki zazwyczaj tylko w sałatkach, muszę spróbować w kotletach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. witam, czy zamiast máki pszennej moze byc maka razowa? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Jasne, może być razowa :)

      Usuń

Printfriendly