Buraczane kotlety z kaszy jaglanej
Bardzo dawno nie było u mnie kaszy jaglanej, aż zatęskniłam ;)
Obiad w wersji bezmięsnej w niecodziennym, różowym wydaniu.
Do kotletów dodałam małego, czerwonego buraka, stąd ten piękny kolor.
Składniki (na 7-8 małych kotlecików):
- torebka kaszy jaglanej (100g)
- 1/2 cebuli
- mały, czerwony burak
- 2 jajka
- 1-2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Buraka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystko mieszamy z kaszą.
Dodajemy sól, pieprz, jajka, mąkę i natkę. Mieszamy, aż składniki ładnie się połączą.
Z masy formujemy niewielkie kotleciki.
Na patelni rozgrzewamy około 1 łyżki oleju, smażymy na rumiano z obu stron.
Przepis na sos pieczarkowy znajdziecie tutaj [LINK].
Życzę Smacznego! ;)
Ciekawy pomysł na smaczne kotleciki. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńrobiłam identyczne kilka dni temu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę i buraki. Jutro będę próbowała tego przepisu:)
OdpowiedzUsuńsuper przepis, u mnie buraki zazwyczaj tylko w sałatkach, muszę spróbować w kotletach :)
OdpowiedzUsuńwitam, czy zamiast máki pszennej moze byc maka razowa? :)
OdpowiedzUsuńWitam :) Jasne, może być razowa :)
Usuń