Kotlety z kaszy kuskus
Tak dla odmiany i odpoczynku od świątecznych przepisów, zapraszam Was na lekkie, wegetariańskie kotlety z kaszy kuskus.
Przygotowuje się je znacznie szybciej niż z kaszy jaglanej, bo kuskusu nie trzeba gotować, wystarczy zalać wrzątkiem.
Składniki:
- pół szklanki kaszy kuskus (ok 100g suchej kaszy)
- pół cebuli
- 1/4 czerwonej papryki
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 4-5 sztuk pieczarek
- 2 małe jajka
- 1-2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- sól, pieprz
Kaszę przygotowujemy tak jak w opisie na opakowaniu. Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kaszy.
Następnie dodajemy natkę pietruszki, jajka, mąkę, sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników.
Formujemy nieduże kotleciki. Smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju.
Ja swoje kotleciki podałam z sosem pieczarkowym.
Życzę smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz