piątek, 27 listopada 2015

Kotlety z kaszy kuskus


Tak dla odmiany i odpoczynku od świątecznych przepisów, zapraszam Was na lekkie, wegetariańskie kotlety z kaszy kuskus.
Przygotowuje się je znacznie szybciej niż z kaszy jaglanej, bo kuskusu nie trzeba gotować, wystarczy zalać wrzątkiem.
Na szybki piątkowy obiad jak znalazł :D

Składniki:
  • pół szklanki kaszy kuskus (ok 100g suchej kaszy)
  • pół cebuli
  • 1/4 czerwonej papryki
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4-5 sztuk pieczarek
  • 2 małe jajka
  • 1-2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • sól, pieprz

Kaszę przygotowujemy tak jak w opisie na opakowaniu. Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kaszy. 
Następnie dodajemy natkę pietruszki, jajka, mąkę, sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników.
Formujemy nieduże kotleciki. Smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju.

Ja swoje kotleciki podałam z sosem pieczarkowym

Życzę smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly