Dietetyczna szarlotka
Był już dietetyczny sernik, teraz pora na szarlotkę! ;) Zamiast cukru czy miodu możecie użyć innych słodzideł, np. stewii lub ksylitolu. Pamiętajcie tylko o tym, żeby przeczytać na opakowaniu, ile takiego słodzidła można dziennie spożyć, to zabezpieczy Was przed problemami z brzuszkiem ;)
Wracając do szarlotki, jest bardzo prosta w przygotowaniu, pyszna i ma cudowną kruszonkę na wierzchu. Zakochałam się! ;)
Warto użyć słodkiej odmiany jabłek, wtedy już po ich uprażeniu nie trzeba będzie ich dosładzać ;)
Składniki (tortownica 20cm):
- Spód
- 3 żółtka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 6 łyżek otrębów pszennych
- 4 łyżki mleka (u mnie sojowe z wanilią)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Jabłka
- 5-6 sztuk jabłek (najlepiej słodkich)
- łyżka miodu (opcjonalnie)
- Piana
- 3 białka
- szczypta soli
- łyżka płynnego miodu
- Kruszonka
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 50g masła
- łyżka brązowego cukru
Płatki owsiane rozdrabniamy w malakserze.
Ze składników na kruszonkę, zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika.
Składniki na spód mieszamy, wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, prażymy. Dosładzamy lekko, jeśli jest taka potrzeba. Gdy użyjemy słodkiej odmiany, obędzie się bez słodzideł :)
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Na koniec dodajemy łyżkę płynnego miodu i chwilę miksujemy.
Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową. Na nią kładziemy pianę z białek, a na sam wierzch ścieramy zmrożone ciasto na kruszonkę.
Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Po lekkim wystudzeniu zdejmujemy boki tortownicy. Natomiast spód wyjmujemy dopiero jak ciasto całkowicie wystygnie.
Życzę smacznego! :)
Przepis podpatrzony na stronie http://dietetyczneniebo.com/. Zmieniłam tylko rodzaj spodu ;)
Uwielbiam takie dietetyczne przepisy! Mniej kalorii i po zjedzeniu kawałka takiego ciasta nie ma wyrzytów sumienia :)
OdpowiedzUsuń