środa, 25 maja 2016

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami


Zbliża się długi weekend, nie wiem czym sprawdzaliście pogodę, ale zapowiada się ciepełko! :)
Idealny czas do spędzania czasu na świeżym powietrzu, w otoczeniu najbliższych, z pysznym żarełkiem pod nosem :D Zachęcam do przygotowania szaszłyków, które można upiec w piekarniku lub, jeśli ktoś woli, na grillu. Jako dodatek do szaszłyków przygotowałam ziemniaki po szwedzku.

 Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • cebula
  • pieczarki
  • cukinia
  • sól, pieprz
  • rozmaryn
  • przyprawa do grilla
Pierś z kurczaka kroimy w dosyć dużą kostkę, posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy rozłożyły się równomiernie. Odstawiamy na około 30 minut.
W tym czasie cebulę kroimy na "ósemki" i rozdzielamy na łuski. Cukinię i paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki dokładnie myjemy.
Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian mięso i warzywa. Układamy na blasze lub kratce z piekarnika. Posypujemy przyprawą do grilla.
 *Pamiętajcie, że podczas pieczenia, z warzyw wycieknie trochę wody. Ja ułożyłam swoje szaszłyki na kratce z piekarnika, a pod spód podłożyłam dużą blachę z wyposażenia piekarnika, aby woda miała gdzie kapać.
Szaszłyki pieczemy w 200 stopniach na termoobiegu przez 25-30 minut.

Życzę smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly