piątek, 3 czerwca 2016

Torcik "leśny mech"

 Dziś z racji zbliżającego się weekendu mam dla Was przepis na bardzo popularne ciasto, o wspaniałym kolorze i wyjątkowym, delikatny smaku. Jest ono proste, bardzo efektowne, szybko się przyrządza, a goście na pewno będą zachwyceni ;)
Wcześniej przygotowywałam muffinki na wzór tego ciasta, też fajnie się prezentują. Zdecydujcie sami, co Wam bardziej odpowiada :)
Ja polecam oba przepisy  ;)

 Składniki (tortownica o średnicy 21cm):
  • Ciasto:
    • 4 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 3/4 szklanki oleju
    • 2 szklanki mąki tortowej 
    • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej)
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody
    • 450g mrożonego szpinaku 
  •  Masa:
    • 400ml śmietany 36%
    • pół opakowania Śnieżki
    • 125g mascarpone
    • cukier puder do smaku
  • Dodatkowo: 
    • czerwona galaretka lub granat
 Mrożony szpinak rozmrażamy i dobrze odsączamy. Obie mąki przesiewamy i mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę przez około 6 minut na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy olej, mieszamy łyżką. Kolejno dodajemy szpinak, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z sodą i proszkiem. Mieszamy do połączenia składników.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 60-65 minut, do suchego patyczka. Studzimy.
 
Śmietanę ubijamy ze śnieżką. Pamiętajcie, że przed ubiciem śmietana musi być schłodzona. Następnie dodajemy mascarpone, miksujemy, aż masa będzie gładka. Dosładzamy w razie potrzeby. Ja zazwyczaj dodaje około łyżkę  cukru pudru.
 
Ciasto dzielimy na trzy części. Wierzchnią rozdrabniamy.
Pierwszy blat smarujemy masą, przykładamy drugim blatem. Pozostałą masą smarujemy wierzch i boki ciasta, obsypujemy pokruszonym ciastem, lekko dociskamy.
Wierzch ciasta dekorujemy owocem granatu lub jak w moim przypadku galaretką.
Życzę smacznego! 
 

Przepis na ciasto pochodzi ze strony www.malacukierenka.pl

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly