Torcik "leśny mech"
Dziś z racji zbliżającego się weekendu mam dla Was przepis na bardzo popularne ciasto, o wspaniałym kolorze i wyjątkowym, delikatny smaku. Jest ono proste, bardzo efektowne, szybko się przyrządza, a goście na pewno będą zachwyceni ;)
Wcześniej przygotowywałam muffinki na wzór tego ciasta, też fajnie się prezentują. Zdecydujcie sami, co Wam bardziej odpowiada :)
Ja polecam oba przepisy ;)
Składniki (tortownica o średnicy 21cm):
- Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 450g mrożonego szpinaku
- Masa:
- 400ml śmietany 36%
- pół opakowania Śnieżki
- 125g mascarpone
- cukier puder do smaku
- Dodatkowo:
- czerwona galaretka lub granat
Mrożony szpinak rozmrażamy i dobrze odsączamy. Obie mąki przesiewamy i mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę przez około 6 minut na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy olej, mieszamy łyżką. Kolejno dodajemy szpinak, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z sodą i proszkiem. Mieszamy do połączenia składników.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 60-65 minut, do suchego patyczka. Studzimy.
Śmietanę ubijamy ze śnieżką. Pamiętajcie, że przed ubiciem śmietana musi być schłodzona. Następnie dodajemy mascarpone, miksujemy, aż masa będzie gładka. Dosładzamy w razie potrzeby. Ja zazwyczaj dodaje około łyżkę cukru pudru.
Ciasto dzielimy na trzy części. Wierzchnią rozdrabniamy.
Pierwszy blat smarujemy masą, przykładamy drugim blatem. Pozostałą masą smarujemy wierzch i boki ciasta, obsypujemy pokruszonym ciastem, lekko dociskamy.
Wierzch ciasta dekorujemy owocem granatu lub jak w moim przypadku galaretką.
Życzę smacznego!
Przepis na ciasto pochodzi ze strony www.malacukierenka.pl
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)