sobota, 30 lipca 2016

Rolada szpinakowa z łososiem

 Przystawka o przepięknym wyglądzie i jak dla mnie wspaniałym smaku. Jedna z moich ulubionych :) Wiem jednak, że nie każdy przepada za jej smakiem. Ale jeśli jesteś wielbicielem wędzonego łososia, to coś w sam raz dla Ciebie! :) Przepis znaleziony na stronie Uwielbiam Gotować, jak dla mnie doskonały ;)

 A tutaj mamy propozycję podania razem z sałatką a'la ciasto ;) Fajnie się komponują ;)

 Składniki:
  • 450g szpinaku mrożonego (rozdrobnionego lub w liściach)
  • 4 jajka rozmiar L
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 300g serka typu Almette
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 100g wędzonego łososia
Szpinak rozmrażamy na patelni, odparowujemy nadmiar wody. Dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli mieliście szpinak w liściach należy go zblendować, rozdrobnionego już nie blendujemy.
Studzimy, a następnie dodajemy żółtka.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy ze szpinakiem. 
Dużą blachę, taką z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy olejem. Inaczej ciasto ciężko będzie odchodziło. 
Na natłuszczony papier wykładamy ciasto. Wyrównujemy.
Pieczemy w 180 stopniach przez 13-15 minut.
Gorące ciasto zdejmujemy z blachy i zawijamy np. na wałek do ciasta. Dzięki temu później łatwiej będzie się nam zwijało. Studzimy.
Serek doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koperek, mieszamy i równomiernie rozsmarowujemy na cieście. 
Wzdłuż krótszego boku układamy plastry łososia. Zwijamy roladę. Chłodzimy 1-2 godziny.
Kroimy w plastry i podajemy.
Gotowe! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly