Rolada szpinakowa z łososiem
Przystawka o przepięknym wyglądzie i jak dla mnie wspaniałym smaku. Jedna z moich ulubionych :) Wiem jednak, że nie każdy przepada za jej smakiem. Ale jeśli jesteś wielbicielem wędzonego łososia, to coś w sam raz dla Ciebie! :) Przepis znaleziony na stronie Uwielbiam Gotować, jak dla mnie doskonały ;)
A tutaj mamy propozycję podania razem z sałatką a'la ciasto ;) Fajnie się komponują ;)
Składniki:
- 450g szpinaku mrożonego (rozdrobnionego lub w liściach)
- 4 jajka rozmiar L
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 300g serka typu Almette
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 100g wędzonego łososia
Szpinak rozmrażamy na patelni, odparowujemy nadmiar wody. Dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli mieliście szpinak w liściach należy go zblendować, rozdrobnionego już nie blendujemy.
Studzimy, a następnie dodajemy żółtka.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy ze szpinakiem.
Dużą blachę, taką z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy olejem. Inaczej ciasto ciężko będzie odchodziło.
Na natłuszczony papier wykładamy ciasto. Wyrównujemy.
Pieczemy w 180 stopniach przez 13-15 minut.
Gorące ciasto zdejmujemy z blachy i zawijamy np. na wałek do ciasta. Dzięki temu później łatwiej będzie się nam zwijało. Studzimy.
Serek doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koperek, mieszamy i równomiernie rozsmarowujemy na cieście.
Wzdłuż krótszego boku układamy plastry łososia. Zwijamy roladę. Chłodzimy 1-2 godziny.
Kroimy w plastry i podajemy.
Gotowe! ;)
Komentarze
Prześlij komentarz