piątek, 5 sierpnia 2016

Chałka 6 splotów- przepis krok po kroku


Zbliża się weekend, będzie więcej czasu na pieczenie ;) Mam dla Was przepis na pyszną i efektowną chałkę. Z przepisu wychodzi jedna olbrzymia chałka, ale można zrobić też dwie mniejsze :) Taka buła przesmarowana ulubionym dżemem to idealne śniadanie lub deser do kawy ;)

Składniki:
  •  4 szklanki mąki tortowej
  •  20 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanka mleka, ciepłego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki masła lub margaryny, roztopionej
  • 1 łyżeczka soli, płaska
Dodatkowo:
  •  1 białko do posmarowania wierzchu
  • 2-3 łyżki sezamu (niekoniecznie)
W około pół szklanki letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić.
Chłodne masło mieszamy z jajkami i żółtkiem. Dodajemy przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zagniatamy gładkie ciasto, wkładamy do  miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy. Dzielimy na 6 części, z każdej przygotowujemy wałeczek o długości około 40cm. Rozkładamy je na blacie, sklejając wszystkie razem na jednym końcu.
 
 Teraz będziemy zaplatać. Wałeczek numer 1 przeplatamy nad wałeczkami 2 i 3, następnie pod numerem 4 i znowu nad 5 i 6.


Ten wałeczek który przełożyliśmy na lewo będzie teraz ostatnim wałeczkiem, a po prawej ten najbardziej zewnętrzny, staje się numerem 1.
Zaplatamy tak jak wcześniej, numer 1, najpierw nad 2 i  3, pod 4 i nad 5 i 6.

 
I tak dalej i dalej... 
 ;)
 
Aż do końca... :)

Końce chałki zawijamy pod spód. Ja zwinęłam dość mocno, tak, że końcówki spotkały mi się w połowie bułki. Ale można podwinąć delikatnie same końcówki.

Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie smarujemy białkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut.
Gotowe! :)


Przepis pochodzi ze strony http://ilovebake.pl


2 komentarze:

  1. Pychota! Dla mnie najlepsza z lekko solonym masełkiem i chłodnym mleczkiem! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam chałki :) Smak dziwciństwa, z masełkiem! mmmm!

    pozdrawiam,
    Kaśka
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly