Kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami
Nie macie pomysłu jak wykorzystać brzoskwinie? W takim razie podrzucę Wam jeden z najpyszniejszych!
Niesamowicie kruche ciasto, puszysta pianki i skąpane w słońcu brzoskwinie. Nie ma nic lepszego do popołudniowej kawki! Przepis znalazłam na ilovebake.pl
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 2,5 szklanki maki tortowej
- 250 g masła lub margaryny, zimnej
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
- Budyniowa pianka
- 7 białek
- 1 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 x 40 g budyniu waniliowego, proszek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki oleju
- Dodatkowo:
- 500 g brzoskwiń świeżych lub z puszki, lub dowolnych owoców
Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części i wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy, aż piana będzie błyszcząca. Następnie przesiewamy budynie z mąką ziemniaczaną, miksujemy 2-3 minuty. Na koniec dodajemy olej, cienkim strumieniem, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Pianę wykładamy na podpieczony blat. Układamy pokrojone w kostkę owoce. Na wierzch ścieramy zamrożoną drugą połowę ciasta na tarce o grubych oczkach.
Pieczemy w 180 stopniach 40-45 minut, aż wierzch będzie ładnie zarumieniony.
Życzę smacznego! :)
Klasyka wśród ciast która zawsze cieszy się sporym powodzeniem, pięknie wygląda i pewnie tak smakuje :) Brawo !
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, aż ślinka cieknie na jego widok:)
OdpowiedzUsuńOd kilku lat jedno z naszych ulubionych ciast. Ja nie wałkuję dolnego płatu, też ścieram i ew. lekko przyciskam dłonią. Można wykorzystać jakiekolwiek owoce, również mrożone (bez rozmrażania). Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, tak też można. Ja nie ścierałam swojego, bo miałam mało czasu i nie zdążyło się zmrozić ;) A owoce oczywiście można dowolne, takie ciasto uniwersalne, dopasowujące się do pory roku :) Pozdrawiam! :)
Usuńna jaką blachę te proporcje ? mogłabym wymiary ?:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda dziś będzie robic💃
OdpowiedzUsuń