Kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami

Nie macie pomysłu jak wykorzystać brzoskwinie? W takim razie podrzucę Wam jeden z najpyszniejszych! 
Niesamowicie kruche ciasto, puszysta pianki i skąpane w słońcu brzoskwinie. Nie ma nic lepszego do popołudniowej kawki! Przepis znalazłam na ilovebake.pl


 Składniki:
  • Kruche ciasto:
    • 2,5 szklanki maki tortowej
    • 250 g masła lub margaryny, zimnej
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 5 żółtek
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    • szczypta soli
  • Budyniowa pianka
    • 7 białek
    • 1 1/3 szklanki cukru
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 2 x 40 g budyniu waniliowego, proszek
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 1/2 szklanki oleju
  • Dodatkowo:
    • 500 g brzoskwiń świeżych lub z puszki, lub dowolnych owoców

Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części i wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy, aż piana będzie błyszcząca. Następnie przesiewamy budynie z mąką ziemniaczaną, miksujemy 2-3 minuty. Na koniec dodajemy olej, cienkim strumieniem, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. 
Pianę wykładamy na podpieczony blat. Układamy pokrojone w kostkę owoce. Na wierzch ścieramy zamrożoną drugą połowę ciasta na tarce o grubych oczkach.
Pieczemy w 180 stopniach 40-45 minut, aż wierzch będzie ładnie zarumieniony.

Życzę smacznego! :)

Komentarze

  1. Klasyka wśród ciast która zawsze cieszy się sporym powodzeniem, pięknie wygląda i pewnie tak smakuje :) Brawo !

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto, aż ślinka cieknie na jego widok:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od kilku lat jedno z naszych ulubionych ciast. Ja nie wałkuję dolnego płatu, też ścieram i ew. lekko przyciskam dłonią. Można wykorzystać jakiekolwiek owoce, również mrożone (bez rozmrażania). Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, tak też można. Ja nie ścierałam swojego, bo miałam mało czasu i nie zdążyło się zmrozić ;) A owoce oczywiście można dowolne, takie ciasto uniwersalne, dopasowujące się do pory roku :) Pozdrawiam! :)

      Usuń
  4. na jaką blachę te proporcje ? mogłabym wymiary ?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda dziś będzie robic💃

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty