niedziela, 23 października 2016

Czekoladowe ciasto buraczane



 Dziś mam dla Was wspaniałe, mocno czekoladowe i bardzo wilgotne ciasto z dodatkiem buraków. Tak tak, to nie błąd, w środku są buraki ;) Ale nie martwcie się, są absolutnie niewyczuwalne. Dodatkowym atutem ciasta jest to, że długo zachowuje świeżość, chociaż nie wiem, czy będzie Wam dane się o tym przekonać ;) Polecam serdecznie ;) 


Składniki:
  •  50 g kakao
  • 175 g mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 200 g drobnego cukru do wypieków 
  • 250 g ugotowanych lub upieczonych buraczków, zmiksowanych na puree 
  • 3 duże jajka 
  • 200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego 
  • 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady bardzo drobno posiekanej 
  • 50g czekolady mlecznej
  • 50ml śmietanki 36% 
  • Łyżeczka miodu


Jajka olej i buraczki blendujemy razem. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier mieszamy, a następnie powoli dodajemy do mokrych składników. Dodajemy bardzo drobno posiekaną czekoladę Mieszamy do połączenia składników. Keksówkę o wymiarach 30x10cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut (do suchego patyczka).

Polewa:
Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia. Wyłączamy gaz. Dodajemy połamaną czekoladę i miód. Mieszamy, aż wszystko się połączy. Jeśli jest taka potrzeba polewę można zblendować.
Gotową polewą dekorujemy ciasto. Można dodatkowo użyć posypkę do ciasta.
Gotowe! 


Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com

3 komentarze:

  1. jakie intensywnie czekoladowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z burakiem są pyszne, sama często takie przygotowuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeśli w cieście jest czekolada i kakao, to ja już jestem w siódmym niebie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly