Czekoladowe ciasto buraczane



 Dziś mam dla Was wspaniałe, mocno czekoladowe i bardzo wilgotne ciasto z dodatkiem buraków. Tak tak, to nie błąd, w środku są buraki ;) Ale nie martwcie się, są absolutnie niewyczuwalne. Dodatkowym atutem ciasta jest to, że długo zachowuje świeżość, chociaż nie wiem, czy będzie Wam dane się o tym przekonać ;) Polecam serdecznie ;) 


Składniki:
  •  50 g kakao
  • 175 g mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 200 g drobnego cukru do wypieków 
  • 250 g ugotowanych lub upieczonych buraczków, zmiksowanych na puree 
  • 3 duże jajka 
  • 200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego 
  • 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady bardzo drobno posiekanej 
  • 50g czekolady mlecznej
  • 50ml śmietanki 36% 
  • Łyżeczka miodu


Jajka olej i buraczki blendujemy razem. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier mieszamy, a następnie powoli dodajemy do mokrych składników. Dodajemy bardzo drobno posiekaną czekoladę Mieszamy do połączenia składników. Keksówkę o wymiarach 30x10cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut (do suchego patyczka).

Polewa:
Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia. Wyłączamy gaz. Dodajemy połamaną czekoladę i miód. Mieszamy, aż wszystko się połączy. Jeśli jest taka potrzeba polewę można zblendować.
Gotową polewą dekorujemy ciasto. Można dodatkowo użyć posypkę do ciasta.
Gotowe! 


Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com

Komentarze

  1. jakie intensywnie czekoladowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z burakiem są pyszne, sama często takie przygotowuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeśli w cieście jest czekolada i kakao, to ja już jestem w siódmym niebie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty