wtorek, 8 sierpnia 2017

Stek z kalafiora i kalafior pieczony


Dziś dla odmiany coś wege ;) Zdziwiło mnie jak zaskakująco inny i ciekawy smak ma kalafior pieczony. Zachęcam Was do spróbowania. Nie uprzedzajcie się do dań wegańskich, warto eksperymentować, gdyż często są bogate w różne smaki i wbrew temu, co większość sądzi- można się nimi porządnie najeść.
Swojego "steka" podałam z pieczonymi różyczkami kalafiora oraz pesto brokułowym z dodatkiem suszonych pomidorów.


Składniki:
  • 1 kalafior
  • pieprz, sól
  • olej kokosowy
  • papryka słodka (może być wędzona)
  • czosnek granulowany
  • szczypta ostrej papryki
  • odrobina curry 
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
  • pesto brokułowe
  • suszone pomidory

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.

Ze środka  kalafiora wycinamy ok 2 cm plastry- to będą nasze steki. Posypujemy solą i pieprzem.

Pozostałą część kalafiora dzielimy na różyczki, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Robię to intuicyjnie, więc ciężko określić mi proporcje. Przyprawy dodaję tak, aby kalafior był dobrze nimi pokryty. Uważajcie na te ostre dodatki- curry i ostrą paprykę- ich na początku lepiej dodać mniej ;) Nie dodawajcie też zbyt dużo tymianku, jego nadmiar może nadać potrawie gorzki posmak.
Przyprawione różyczki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
 Steki smarujemy dokładnie olejem kokosowym. Smażymy na rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony.
Układamy na blasze.

Steki pieczemy ok 15 minut, można je odwrócić w trakcie pieczenia. Różyczki pieczemy około 20 minut. Można sprawdzić miękkość widelcem.

Przepis na pesto brokułowe znajdziecie tutaj--->Pesto brokułowe

Życzę smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly