Placki porowe
Ten przepis to jedno z największych zaskoczeń tego roku ;) Pierwszy raz placki porowe jadłam w wegańskiej knajpie, zauroczona smakiem próbowałam znaleźć przepis idealny i w końcu jest :)
Placki mają bardzo wyjątkowy smak, nie do opisania, musicie koniecznie spróbować! :)
Swoje placki podawałam z pesto brokułowym. Świetnie pasuje też do nich pesto buraczane.
Wierzch można posypać parmezanem lub szczypiorkiem.
Składniki na ok 6 sztuk dużych placków.
Składniki:
- 2 pory, tylko biała część, potrzebujemy ok 230g
- 1 czerwona cebula
- 30ml oleju lub czubata łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- jajko
- 60g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 75ml mleka
- szczypta soli
Pory kroimy na pół, następnie w około 1cm paski. Cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju, aż będą miękkie. Studzimy.
Mleko miksujemy z jajkiem. Dodajemy do porów i cebuli. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką.
Na patelnię delikatnie posmarowanej olejem (tylko przed pierwszymi plackami) nakładamy po porcji masy. Smażymy z obu stron na brązowo.
Swoje placki smażyłam na patelni do naleśników.
I gotowe! :)
Przygotowując placki korzystałam z przepisu ze strony www.pobitegary.com
Komentarze
Prześlij komentarz