sobota, 10 lutego 2018

Bułeczki z pesto


Domowe, pachnące bułeczki z pysznym nadzieniem. Jako farsz możecie użyć ulubionego pesto: bazyliowego, buraczanego, pietruszkowego, jarmużowego, a może brokułowego...? Wybierzcie sami :)
U mnie było akurat pietruszkowe ;)

Składniki:
  • Ciasto:
    • 350ml letniego mleka
    •  60g roztopionego masła
    • 20g świeżych drożdży (lub 10g suchych)
    • pół łyżki cukru
    • 2 łyżeczki soli
    • 600g mąki pszennej
    • 2 jajka 
  • Farsz
    • 2 małe pęczki pietruszki lub jeden większy
    • pół szklanki ziaren słonecznika
    • 2 łyżki podprażonych i mielonych pestek dyni (można pominąć)
    • sok z połówki cytryny
    • 1/4 szklanki oleju
    • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
    • masło do posmarowania
    • zioła prowansalskie


W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić.
Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka.

Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.


Słonecznik podprażamy i mielimy w malakserze, dodajemy natkę pietruszki oraz sok z cytryny i olej. Blendujemy, aż składniki ładnie się połączą. Doprawiamy solą, pieprzem .

 Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Dzielimy na mniejsze prostokąty. Jeden koniec nacinamy nożem jak na obrazku poniżej. Smarujemy pesto i zwijamy tak, aby powstałe po nacinaniu frędzelki były na wierzchu naszej bułeczki.



Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.
 Rozpuszczamy 2 łyżki masła. Mieszamy z ziołami prowansalskimi i solą. Smarujemy wierzch pasztecików.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 15-20 minut.
Studzimy na kratce.

Smacznego! :)



1 komentarz:

  1. Ależ one śliczne!
    Z buraczkowym pewnie będą niezłe, już sobie wyobrażam ten kolor... :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly